Home Iz povijesti Sloge

PostHeaderIcon Iz povijesti Sloge

PostHeaderIcon Sloga 1939.g.


 

Prva ekipa Sloge slikana nakon osnivanja koje je bilo krajem 1936. ili početkom 1937. Slogu osnivaju simpatizeri seljačkog pokreta i aktivno se uključuju u rad kluba, ali ne djeluju samo kroz sport. Već u to vrijeme vrlo je aktivna i seoska čitaonica u “Blagajni” gdje se mladost  Dola druži i upoznaje s trenutnim političkim i gospodarskim životom u tadašnjoj državi.  Aktivisti kluba, u to vrijeme, nabavljaju prve dresove ljubičaste boje s bijelim gaćicama te su to prvi službeni dresovi kluba (danas nije sačuvan ni jedan). Ova ekipa nastupa u prijateljskim susretima s ekipama sa Hvara i uglavnom ostaje na okupu do početka II. svjetskog rata.

(IM)

(Objavljeno u prvom broju Tartajuna)

 

PostHeaderIcon DOŠK 1932.g.


Povodom ove utakmice u listu ''Jadranska pošta'' 4. kolovoza 1932.g. br. 180 izašao je sljedeći članak:

“Šport u Staromgradu”

Starigrad, 31.jula.

Danas je ovdje odigrana utakmica izmedju D.O.Š.K. i mjesnog ''Triglava'' koja je završila s rezultatom 1:0 u korist domaćih.


KRATAK TOK IGRE

 Početni udarac ima ''Triglav''. Opaža se malena premoć. U 20 minuti opasna situacija pred goalom Doška. U 37. minuti lijevi bek Doška ruši Kalinića, sudac ne vidi, publika potestira. U sudaru Kalinić ruši Rudana, sudac obojicu isključuje na dvije minute. Igrači Doška se bune, nastaje spor, ali se brzo likvidira. Odmah nakon toga poluvrijeme. U 3. minuti navala Doška, zaustavlja Care. Domaći su u premoći. Care igra vanredno, publika druka. Slijedi nekoliko navala ''Triglava'' no bekovi Doška su na mjestu. Igraju surovo. Sudac kažnjava. U 27. minuti opasna situacija pred goalom Doška. Golman brani, publika druka da se ne čuje sučeva zviždaljka. U 35. minuti ruka u kaznenom prostoru, sudac dosuđuje jedanaesterac. Kad Care ima da puca, bek Doška zapinje mu nogu. Dolazi do incidenta. Publika provaljuje na igralište. Sudac dosuđuje goal i prekida igru.
Momčad Doška bila je pojačana sa dvojicom bekova iz Bogomolja i oni su glavni krivci svega toga što se je u ovoj utakmici dogodilo. Isti su prošle nedjelje igrali u Jelsi te su takodjer ispoljili svoju surovost radi čega je igra bila prekinuta.
Ostali igrači Doška su igrali prilično, jedino mali Posinković slabo, te bi svoju slabost htio nadoknaditi surovošću.
Momčad ''Triglava'' igrala je fair i požrtvovno, no kad je bila izazvana, reagirala je. U igri su se istakli Care, Kalinić, Beritić, Milašić. Sudio je g. Corelj dobro.
Publike oko 300.

 

Na ovaj članak odgovorio je Ive Posinković također u list ''Jadranska pošta'' u br. 185.

Cij. Gosp. uredniče!
U broju 180. Vašeg cij. Lista od 4. kolovoza tek.god. izašao je članak po naslovom: ''Šport u Staromgradu''. Kako je taj članak, napisan skroz tendecijozno i neobjektivno, molio bih Vas da uvrstite ovih par redaka, da bi objektivni čitaoci čuli i drugo zvono.
Najprije bi trebalo da se upozna sa prilikama pod kakvim se igraju t.zv. nogometne utakmice po našim malim mjestima na otocima, i ko sve, specijalno u Staromgradu igra nogomet. Kao aktivni igrač, koji sam nastojao da se nogomet popularizira po našim selima, imao sam prilike da upoznam uskogrudnost i megalomaniju naših malovaroških športaša. Pravilo je tu, da gost pod svaku cijenu mora da izgubi. Tu glavnu ulogu ima uvijek naravno sudac uz pomoć publike, kojoj je glavno da ''njihovi mišćani ne izgubidu''. O poznavanju pravila nogometne igre, športskog drugarstva, odgoja i širokogrudnosti tu nema govora. Jer sportski se moral, kako ga zamišlja gosp. ''IĆ'' u tom članku sastoji u tome, da momčad kakva je npr. tu ''Triglav'' reagira kad je izazvana, a ujedno govori kako je igrala fair.
O samom članku nemam mnogo da kažem. Znam s kime imam posla, pa se ne upuštam u debatu. Napominjem samo, da nije bilo nikakvog pojačanja niti da je to bio kakav klub, nego da smo mi nekoliko sveučilištaraca igrali skupa sa nekoliko zemljoradnika iz Dola. Kako smo igrali surovo, neka kaže gosp. Corelj, kako je već izjavio pred svjedocima, da nije zviždao protiv nas niti jedan faul, dok ih je protiv Triglava svirano nekoliko.
Tko je izazvao incident, nakon što je naš lijevi bek bio udaren laktom od igrača Triglava, to bi  najbolje mogao znati g. sudac Miloš, koji je sudio prvo poluvrijeme, i koji je radi svog ''objektivnog'' suđenja morao drugo poluvrijeme predati zviždaljkuu g. Corelju. On će sigurno znati zašto je prvi provalio u igralište i navalio fizički na naše igrače, da nas je policija morala zaštititi. Još da napomenem, da jedanaesterac nije izveden, niti je sudac svirao da se izvede, pa prema tome nije mogao i biti goal.
Uostalom, mi smo radi ovakvog ponašanja i radi ''objektivnog'' suđenja suca, druga tih istih športaša, morali i lanjske godine da izadjemo sa terena, ako smo htjeli da izbjegnemo ovome, što se ovaj put dogodilo.
O incidentu u Jelsi, kojeg gosp. ''IĆ'' neistinito prikazuje, i koji sa ovim nema nikakve veze, kažem da sam ja kao sudac morao prekinuti igru ne radi nikakvih surovosti, nego zato što mi je jedan iz publike uletio u igralište prijetnjom da sudim kako on hoće, ili će revolveri vani.
Triglavu ćemo dati na svom terenu ako se usude doći, u svako doba dostojan revanš, jer mi ne baratamo šakama i pogrdnim poklicima kako su nas dočekali u Staromgradu.
Gosp. Uredniče najljepše se zahvaljujem na ustupljenom prostoru, i bilježim se sa štovanjem.

Ivo N. Posinković, medicinar

 

Materijali ustupljeni ljubaznošću gosp. Drage Radoslavića

(Objavljeno u drugom broju Tartajuna)

 

PostHeaderIcon DOŠK (Pharia) 1924.g.


Momčad DOŠK-a iz 1924.g. Posinković, Moškatelo, Sansević, Radonić, Posinković, Sansević, Dužević, Miloš, Dužević, Posinković, Posinković. (napomena: prva slika dolskih nogometaša koji su u prvoj utakmici nastupili pod imenon Pharija koje su nedugo zatim promijenili u DOŠK).

 

Stari Grad, 03. kolovoza 1924.g.

PHARIA Dol - TRIGLAV pomladak
2:5 (0:4)

Postava Pharie:
Posinković Tado
Sansević Tadija
Dužević Frane
Moškatelo M.
Miloš N.
Stančić N.
Sansević J.N.
Posinković Ive
Dužević Antun

 

II. poluvrijeme pošao T. Sansević na vrata, J. Sansević i T. Posinković na bekove, a F. Dužević na desnu spojku.
Tok igre: PHARIA nastupa prvi put iza nekoliko treninga. Poraz je morao uslijediti, ali ne tako visokim scoreom. Najviše tome je kriv vratar.
Odmah se vidi neuigranost igrača PHARIE. Slabo bacaju aut, slabo pokrivaju, a još slabije dodavaju. Jedina im je odlika izdržljivost i velika volja. Lagana premoć TRIGLAVA . Prvi gol ide na dušu vratara koji je ušao sa loptom u vrata. Drugi put iz 11 m. Vratar je obranio nogom, ali iza gol linije. Trećeg zapuca Plančić, vratar istrči, a lopta se odbije od beka u gol. Četvrti padne isto na dušu vratara koji hotivši baciti loptu u polje rukom zamahne iza gol linije.
Drugo poluvrijeme se PHARIA snalazi i A. Dužević postigne jednim prodorom veoma lijep gol. Nešto kasnije half TRIGLAVA primoran daje autogol. Pri svršetku igre Nardeli daje gol iz kaznenog udarca sa 11 m. Vratar odbije loptu preko sebe i pravilnije bi to bio korner.
Sudac S. Plančić – priličan. Igralo se na neoklačenom igralištu i bez golštanga.

Materijali ustupljeni ljubaznošću gosp. Drage Radoslavića

(Objavljeno u trećem broju Tartajuna)

 

PostHeaderIcon Sloga 1977.g.


stoje: Duško Matković, Boro Erceg, Zoran Kuničić
čuče: Dražen Sansović, Zdenko Sansović, Mario Dužević


Slikano u Starom Gradu u ljeto 1977.g.  na turniru koji se igrao po kup sistemu. Ova momčad Sloge tijesno je izgubila od ekipe iz Vrbanja te je to bila jedina utakmica koju su odigrali na tom turniru i više nikada nije igrala u ovom sastavu. Dresovi su crno bijeli.

IM

(Objavljeno u četvrtom broju Tartajuna)

 

 

PostHeaderIcon Sloga 1958.g.


Utakmica između N.K Vatra iz Poljica i N.K Sloge iz  Dola odigrana na Sv. Ivana 24.06.1958. u Poljicima.  Rezultat utakmice bio je 5:2 (3:2).  Igrano je na igralištu ispred crkve u Poljicima. Igrači Sloge su u  tamnijim dresovima. Utakmica je bila prijateljska te je jedan igrač Vatre igrao za momčad Sloge. Igrali su:
Stoje: Marin Pavičić (S),  Pavao Kuzmičić (V), Ive Kuničić (S), Ivan Radonić (S), Luka Moškatelo (S), Danko Pavičić(S), Miko Matijašević (V), Dobri Zaninović (V), Mate Zenčić (V), Nikola Vrančić (V), Vojko Roić (S)
Čuče: Mladen Kuničić (S), Ivo Kovačević (V), Nikola Zenčić (u dresu Sloge, ali igrač Vatre), Petar Biličić (V), Marinko Sansević (S), Andrija Mateljan (V).
Leži: Nikola Pavičić (golman) (S)

IM

(Objavljeno u petom broju Tartajuna)