U srijedu, 2. srpnja, u župi Dol na otoku Hvaru svečano je proslavljena 536. obljetnica štovanja Gospe od Sela. U slavlju su sudjelovali i brojni hodočasnici i turisti. Tijekom uočnice Gospina slika je postavljena u središte njene crkve gdje su joj tijekom noći i sutrašnjeg dana hodočasnici iskazivali štovanje. U večernjim satima svečano euharistijsko slavlje predvodio je dubrovački biskup Mate Uzinić. Koncelebriralo je desetak svećenika Hvarskog dekanata, a Vrhbosansku nadbiskupiju predstavljao je don Mate Janjić, travnički župnik, dekan Travničkog dekanata i kanonik Stolnog kaptola u Sarajevu. U liturgijskom slavlju sudjelovali su gradonačelnik Starog Grada Vinko Maroević te načelnici Jelse Nikša Peronja i i Sućurja Ivan Slavić. Sve je srdačno pozdravio župnik don Marijo Zelanović. Liturgijsko pjevanje predvodili su domaći pjevači pod ravnanjem s. Elvire Žižić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Misno slavlje u Dolu  predvodio je dubrovački biskup Mate Uzinić

Biskup Uzinić istaknuo je potrebu sklada tradicionalnog kršćanskog identiteta i suvremenih događanja u teologiji i kršćanskom životu navodeći primjere Marije i Elizabete te pape Benedikta XVI. i pape Franje. Osobito je istaknuo potrebu da se kršćanstvo treba živjeti životom, a ne riječima. Biti kršćanin u prvom redu znači prianjati uz dobro, a izbjegavati zlo; ljubiti bližnje svoje, osobito one koji su u nevolji, rekao je biskup Uzinić kojemu su mladi Dola na oltar prinijeli darove hvarske zemlje. Misno slavlje i procesiju uveličala je Hrvatska starogradska glazba koja je na kraju procesije odsvirala himnu „Lijepa naša domovino“

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Procesija u Dolu 2. srpnja 2014.

Predaja govori kako je jedna mala pastirica u nekom grmu nedaleko od sadašnje crkve Gospe od Sela pronašla čudotvornu Gospinu sliku i predala je župniku koji ju je stavio u crkvu. Običaj je bio da mladići po noći „ kradu“ cvijeće u vrtovima djevojaka da bi ga darivali Gospi ili kitili njenu crkvu i crkveno dvorište. Starograđani su sliku tri puta pokušavali odnijeti u Stari Grad, ali svaki put spriječilo ih je nevrijeme. Bilo je to vrijeme teških nevolja i patnji; vrijeme traženja pomoći i zagovora.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Djevojke Presvjetlog Srca Isusova u procesiji u Dolu

Nakon euharistijskog slavlja ove godine Gospinu sliku u procesiji su nosili Antun i Jurica Moškatelo te Andrej Sansović i Josip Jole Čurepić. Uvijek se radi o osobama s posebnim zavjetima. Ispred njih djevojke u bijelo obučene nose stijeg Presvetog Srca Isusova u čiju se družbu upisuju pri kraju škole osmoljetke. Nakon procesije Doljani i župnik don Marijo ugostili su svoje goste, a mladi su se veselili skoro svu noć.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gospinu sliku u Dolu 2. VII. 2014. nosili su Antun  i Jurica Moškatelo te Andrej Sansović i Josip Jole Čurepić

Tekst i fotografije: Stipo Marčinković