Na misi sudjelovale taekwondo reprezentativke Ana i Lucija Zaninović s ocem Marinkom rođenim u ovom mjestu.

U župi Velo Grablje na otoku Hvaru u srijedu 26. rujna svečano je proslavljen blagdan župnih zaštitnika i zaštitnika liječnika i farmaceuta svete braće Kuzme i Damjana koji su mučenički umrli u vrijeme progonstva rimskog cara Dioklecijana. Euharistijsko slavlje predvodio je mladi župni vikar Gospe Fatimske na Škrapama u Splitu don Vinko Beus. Koncelebriralo je desetak svećenika među kojima su bili domaći mladi župnik, župnik župe Brusje i župni vikar u Hvaru don Marko Plančić, generalni vikar i župnik Jelse i Pitava don Stanko Jerčić, hvarski dekan i župnik Vrboske i Vrisnika don Emil Pavišić i župni vikar u Busovači u BiH fra Vinko Vice Tomas. U misnom slavlju sudjelovali su brojni vjernici Velog Grablja, koji većinom žive u gradu Hvaru, kao i vjernici drugih hvarskih župa, hvarski bogoslov Milan Šarić, gradonačelnik Hvara gospodin Pjerino Bebić i članovi udruge Pjover koja nastoji revitalizirati Velo Grablje u kojemu trenutačno stalno živi samo nekoliko osoba. Sudjelovale su i naše svjetski poznate sportašice: Lucija Zaninović koja je ove godine na Olimpijskim igrama u Londnu osvojila brončanu medalju u taekwondou i Ana koja je na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Južnoj Koreji u istoj disciplini osvojila zlatnu medalju. S njima je bio njihov otac Marinko koji je rođen u Velom Grablju. Liturgijsko pjevanje predvodili su domaći muški pučki pjevači.

Propovjednik Beus je, između ostaloga, s jednom slikovitom pričom istaknuo “da će naša nebeska kuća biti onakva kakav materijal za nju budemo pribavili ovdje na zemlji.”

U popodnevnim satima pjevanje svečane Večernje u župnoj crkvi i tradicionalnu procesiju oko župne crkve s kipovima svetih mjesnih zaštitnika i recitiranu misu predvodio je župnik Plančić.

Uoči blagdana upriličeno je nekoliko zanimljivih kulturno-sportskih programa kao što je bio koncert Jelšanskih kantadura, izložba slika dominikanca o. Maria Marinova iz Starog Grada i natjecanje u balotama.

Velo Grablje, 26. rujna 2012.

Stipo Marčinković