Predstavnici Udruge “Tartajun” 29. rujna ’12. posjetili su Male Drage – “selo Duhov, puhov i goranskih pokućaraca”. To gotovo pa napušteno selo u Gorskom Kotaru, blizu granice sa Slovenijom, na nekoliko dana krajem rujna oživi punim plućima. Naime, Građanska inicijativa za Male Drage “Malodraško srce” organizira manifestaciju “Jesen u Malim Dragama” na kojoj je glavna tema puh, baš kao i na našoj “Puhijadi”. Pošto su njihovi predstavnici bili gosti ovogodišnje “Puhijade” tako su nam na najbolji način uzvratili gostoprimstvo.

Osim što se i u Malim Dragama može probati meso puha, ali spremljeno kao gulaš, jedna od glavnih atrakcija je “Puharska alka”. Na njoj su sudjelovali i Tartajunovci te osvojili zapaženo 2. mjesto. Na kraju službene svečanosti potpisana je “Puharska povelja poštovatelja puha” između “Malodraškog srca” i “Tartajuna” te je tako i na papiru ovjekovječeno ovo novo prijateljstvo.

Spomenimo da je jedan od događaja bilo otkrivanje drvene statue puha u središtu sela, što dovoljno govori o vezanosti ovih vrijednih Gorana i puhova.

Više o samom događaju, nestvarnoj ljepoti toga kraja, ali i o odličnoj zabavi, možete vidjeti u priloženoj foto galeriji.