Doktore, dobro nam došli u rubriku “Marokanac u dijaspori“.

Molimo recite nam neke osnovne informacije o sebi.

Moje ime je Marin Stančić, rođen sam  1956.,  majka mi je Nada,  a po ocu pok. Franetu Stančiću, kirurgu, sam Doljanin. Oženjen sam s  Giulianom od 1983. godine. Otac  sam troje djece: Ivana (rođena 1983.), danas radi kao arhitektica u New Yorku, Frane (rođen 1988.), student arhitekture u Zagrebu i Katarina (rođena  1996.), učenica Klasične gimnazije u Zagrebu. Živim i radim u Zagrebu od  2003. godine kao profesor neurokirurg u KBC Zagreb-Rebro i redovni profesor Medicinskog fakulteta u Zagrebu i Rijeci.

Dr. Marin Stančić

Koja su vaša sjećanja na Dol, za vaše djetinstvo?

Svoje djetinjstvo i veći dio mladosti, ljeti sam proveo u Dolu kod svog barbe i tete; Tadota i Katice Stančić Glavinić. Kad je moj otac Frane s 13 godina otišao na školovanje kod svoje sestre Katice, barba Tado, najstariji sin, ostao je u Dolu s roditeljima i uvijek me rado primao u svoj dom. Uz Dol me vežu lijepe uspomene na veselo djetinjstvo koje sam proveo sa svojim mnogobrojnim rođacima.

Koji Vas događaj posebno povezuje s Dolom?

Događaj koji mi je  naročito  ostao u  lijepoj uspomeni je kada sam kao već odrastao nosio dolski Križ. Taj čin me i kao već odraslog čovijeka na neki način posebno povezao s rodnim mjestom moga oca.

Koliko često danas posjećujete Dol i kako napreduju radovi na kući koju ste počeli obnavljati u Dolu?

Zbog svih obaveza ne posjećujem Dol koliko bih htio ali ću u skoroj budućnosti češće dolaziti. Staru ruševnu kuću nadam se uskoro urediti, kada se malo prilike poprave, uz pomoć djece tako da će i oni češće dolaziti na zemlju gdje je rođen njihov nono Frane, a koji počiva  na dolskom groblju od 1968. godine i koji je neraskidiva veza moje obitelji s dragim Dolom.

Doktore, hvala što ste odvojili dio Vašeg dragocjenog vremena za naše čitatelje.

 

Hvala vama.

 

IM

 

(Objavljeno u sedmom broju lista Tartajun, 20.8.2011.g.)